1- جایگاه شهید و شهادت: حضرت علی علیه السلام فرموده اند: فتحه اله خاصه اولیاء شهدا اولیاء خاص خداوند هستند و ما باید برای آنها و در حق آنها برنامه ریزی کنیم و کار انجام دهیم.در این زمینه باید توان خود را بالا ببریم و بیش از حد توانم کار کنیم همانگونه وقتی برای خدا کاری را انجام می دهیم در حق اوست نه در حد توان ما. برگزاری مراسم معنوی یادواره شهدا یکی از کارهائی است که اگر فراتر از توانمان انجام دهیم در حق شهدا و برای شهدا صورت گرفته است هر چند این یکی از ابتدائی ترین کارهائی است که می توانیم انجام دهیم اما برکات و فضائل خاص خودش را به همراه دارد. شهدا محدود به زمان و یا مکان خاصی نیستند پس نمی توان گفت با گذشت زمان روزهای دفاع مقدس و دوره عملیات والفجر ، کربلای5 بیت المقدس و ... شهید و شهادت پایان یافته است. یاد و خاطره آنها و فرهنگ شهادت همیشه باید زنده بماند همانطور که خود شهدات زنده هستند.شهادت به مثابه خون در رگ یک جامعه دینی است اگر این فرهنگ وجودنداشته باشد و شهید و شهادت طلبی به پایان برسد آن جامعه مرده و بی ثمر است.شهدا در زمان جنگ برای خاک شهادت را انتخاب نکردند و شعارگونه پیش نرفتند بلکه به فرمان امام راحل و تحقق اهداف رهبرشان که نابودی حاکمیت ظالم بود به این مسیر راه یافتند.آنها برای همه مردم کشور خود جان فشانی کردند و سرمایه خود را که جانشان بود بی پروا تقدیم کردند بنابراین شهدا سهم گروه خاصی از مردم نیستند و به همه جامعه خود تعلق دارند و به گردن همه آنها حق عظیم دارند.شهدا به منزله راهی که انتخاب کردند دارند جهشی سیر می کنند و ثواب دنیا و آخرت را دارا هستند و خودشان هدف اول را می زنند ما باید این راه را ادامه دهیم و هدفمان زنده نگه داشتن این راه باشد و لازمه تحقق چنین مسئله ای کار عمیق دینی و فرهنگی انجام دادن و جهادی پیش رفتن ، برای شهداست. یادمان باشد شهدا به دنبال این نیستند که ما کارشان را راه بیاندازیم ، خون شهدا حرف اول را می زند و این بهترین سرمایه کار ماست ما باید با تکیه بر این سرمایه و آثار وجودی آنها جهاد اسلامی که به پا کردند ادامه دهیم.
2- حقوق شهد ا: همانگونه که قبلا اشاره شد ما باید در حق شهدا کار کنیم که لازمه تحقق این امر شناسائی همه حقوق شهداست.ما باید بدانیم آنها چه حقی بر گردن ما دارند و برای نیل به این حقوق اهداف خود را سازماندهی و اجرا کنیم که می تواند بخشی از این اجرا به برگزاری مراسم معنوی یادواره شهدا پرداخته شود. در اینجا به حقوق شهدا اشاره می کنیم: الف-حق حیات : اولین حقی که به نظر می رسد حق حیات شهدا است خداوند خود شهدا را معرفی می کند یادشان را زنده نگه می دارد واصرار دارد که حیات شهدا همیشه به یادمان باشد و ما هم باید این کار الهی را انجام دهیم و سعی در زنده نگه داشتن یادشان داشته باشیم تا این حق ادا شود. جمله شهدا زنده اند را بسیار شنیده ایم زنده یعنی چی ؟ خیلی موجودات هستند در این عالم که حضور دارند و زنده اند اما به چشم ما دیده نمی شوند اما زنده بودن شهدا عنصر عجیبی است که باید درک شود و البته لازمه ایجاد این درک کشف این شگفتی است. امام خامنه ای می فرمایند : یکی از شگفتی های شهدا حیاتشان است. یکی از کارهائی که در یادواره شهدا باید انجام شود کشف این شگفتی است، چیزی که با شعور معمولی مردم به دست نمی آید باید کشف شود و به مردم شناسانده شود.بنا براین حق شهید است که همه بدانند هست ، زنده است و حیات دارد این یعنی خط شهید و راهش نیز همچنان زنده و پایدار است . ب-حق آرمان و هدف شهادت: هدف شهدا از شهادت چیست؟ مسئله شهدا ، عراق و صدام و آمریکا نبود ، آنکه به فرمان امام(ره) به جبهه ها رفتند و این را می توان در وصیت نامه شهدا نیز دید و متوجه شد که علت اصلی انتخاب این راه تحقق فرمان حضرت امام خمینی(ره) در جهت نابودی حاکمیت ظالم بود.شهدا به خاطر اصلی ترین اصول دین کشته شدند نه مطلق دین آنها مسئول امر به معروف و نهی از منکر نیستند و راهشان با حجاب خواهران و عفت برادران ادامه پیدا نمی کند چون حجاب و عفاف بخشی از دین است و این باید باشد.این ربطی به شهدا و خون آنها ندارد ما چه شهید بدهیم و چه ندهیم حجاب و عفاف باید باشد. سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) مسئول امر به معروف و نهی از منکر مردم نبود.منکر او و منکری که شهدا به خاطرش کشته شدند منکر لاابالی بودن ، خواب بودن و بی تفاوت بودن در برابر حاکمیت باطل بود. امام خامنه ای می فرمایند : رزمندگان برای اصلی ترین امر می جنگندکه حاکمیت حق است. قیمت شهدای ما به این است که هشت سال برای نفی حاکمیت طاغوت در سراسر جهان جنگیدند و این بها نباید پائین آورده شود.شهدای ما می خواستند با خون خود جریان حاکمیت را تغییر دهند و توانستند،این موضوع هنوز درجریان است و باید در جهت تغییر آن اقدام کرد که این همان جهاد اسلامی است. دیگر حقوقی که از شهدا بر ما وارد است حق بر کشور است، حق بر ملت است و حق بر تاریخ است که اینها باید از سخنان مقام معظم رهبری شناسائی و تدوین شود.شما می توانید کسانی باشید این حقوق را بشناسید و بشناسانید همانگونه که ایشان در مراسم غبار روبی شهدا فرمودند : بیشتر از هر چیز باید به حق شهدا بیندیشیم.
3- هدف از برگزاری یادواره شهداء: هدف اصلی از برگزاری یادواره شهدا همانطور که از اسمش بر می آید زنده کردن و زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهداست ، ما باید امروز برای شهدا کار کنیم همانطوری که آنها یک روز برای ما کار کردند و ثمره اش یک عمر باقی می ماند. ما نمی خواهیم یادواره برگزار کنیم تا احساس مردم را درگیر کنیم ، هدف از برگزاری چنین مراسمی باید یک حرکت و اقدام عملی باشد. ما باید در یک مراسم فراتر از معرفی شهید گام بر داریم و در راستای تحقق اهداف او برنامه ریزی کنیم. هدف ما باید برخورد تهاجمی در موضوع شهادت باشد هر چند انفعالی و تدافعی عمل کرده ایم اما باید به وسیله همین یادواره ها اول ضربه بزنیم نه اینکه در برابر ضربه ایجاد شده اقدام کنیم. حضرت علی (ع) خطاب به حضرت عباس (ع) فرمودند : در مقابل شمشیر سپر دفاع نگیر ، دست شمشیرزن را قطع کن. با یادواره باید حق شهدا و چگونگی ادا این حق برای مردم روشن شود باید در مستمع حسی ایجاد شود که مثل یک شهید حاضر شود و در اولین تکلیفی که به نظرش رسید باید انجام دهد . همه چیزش را کنار بگذارد و وارد عرصه شود.اگر چنین شد جلسه همراه با کیفیت بوده است خروجی یادواره شهدا باید توسل همراه با حرکت و ایمان به عمل باشد. امام خامنه ای فرمودند: بزرگترین ویژگی کربلا این بود که اقدام داشت ، یک اقدام اجتماعی. پس یک یادواره باید همراه با اقدام اجتماعی و حرکت در جهت تغییر باشد یکی از مهمترین اهداف در برگزاری یادواره توجه به محتوای با ارزش است ما باید در این فرصت پیش آمده شهادت را صرف به شلمچه و مناطق جنگی گره نزنیم و عمیق تر عمل کنیم. در این باره امام خامنه ای می فرمایند : کار فرهنگی تعمیق باورهای دینی در دلهای مردم است. فرهنگ شهادت تنها عنصری است که ما را به پیغمبر ، خداوند ، انقلاب و نسلهای آینده وصل می کند و این رسالت ما را بیشتر می کند.ما باید جلسه را طوری پیش ببریم که همه احساس کنند در مراسم یک اسطوره شرکت می کنند و نهایت بستر را برای افتخار به شهدا فراهم کنیم چون آنها بهترینند و شایسته بهترینها.
4- اصول دهگانه برگزاری صحیح یادواره شهدا 1-اصل اولیه برای برگزاری یادواره شهدا برنامه ریزی کردن و طبق آن پیش رفتن است. 2- برنامه باید در دو قالب عملیاتی که شامل:جذب بودجه ، دعوت از مدعوین و شرکت کنندگان ، سخنران،مکان مناسب ،سرود،کلیپ و ... است و معنوی که شامل : شناساندن شهدا و تجلیل از آنها ، روشن نمودن راه شهدا ، کار کردن برای شهدا ، احترام به خانواده های آنها البته نه با نگاه ترحم آمیز و ... 3-هدایت برنامه ها در مسیر مربوط به شهدا و عدم پرداختن به مسائل دیگر توسط سخنران ، مداح،کلیپ ساز ، گروه سرود ، مجری برنامه و ... 4-تشکیل یک تیم مطالعاتی –پژوهشی از دو ماه قبل از برگزاری برنامه جهت تهیه مطالب قابل ارائه به مستمعین و سخنران جهت ایراد سخنرانی . 5-نگاه تخصصی و کارشناسی به برنامه ها و اهمیت بخشی به عمق و محتوای اصلی موضوع نه پرداختن به مسائل ظاهری و حاشیه ای 6-بازدید از یادواره های در حال اجرا و یا اجرا شده و جلوگیری از تکرار در برگزاری مراسم 7-برنامه ریزی برای عموم مردم و بالاخص جوانان 8-توجه فراوان به وصیت نامه شهدا و برنامه ریزی برای توزیع ، نصب و مطالعه وصایا در حین اجرای برنامه 9-گره نزدن یادواره صرف به جنگ ، مناطق جنگی ، بمب ، انفجار و مواردی از این قبیل 10-دعوت از خانواده معظم شهدا و تجلیل و تکریم انان البته به دور از نگاه ترحم آمیز منبع :http://www.khayyen.ir